Nieuws

Op deze pagina's treft u het laatste nieuws van LUNIEK Training & Acteurs met o.a. seminars, lopende acties, media publicaties, handige documenten, tips en onze vakantieperiodes.

Nieuws | LUNIEK Training & Acteurs


Je hebt korte lontjes, en je hebt hele korte lontjes. Een video van een man in de laatste categorie vliegt nu het internet over. Een passagier is daarin woedend op een buschauffeur die een half uur te laat is. Maar het is niet wat het lijkt, het gaat namelijk om een pittige trainingsvideo van busmaatschappij Arriva."Ik heb godverredomme mijn sollicitatiegesprek gemist door jou!'. Een video waarop een grote, kale man flink tekeer gaat tegen een buschauffeur gaat op dit moment het hele internet over. Een minuut lang schreeuwt de man woedend tegen de chauffeur dat hij een half uur te laat is. Het lukt de chauffeur niet om de emoties te deescaleren.
 
"Nou heb ik mijn droombaan gemist ja!", roept de passagier. "Omdat jij te laat bent!". Na een minuut tegensputteren en ontzettend zijn best te doen, weet de chauffeur eindelijk begrip te tonen en uit te leggen dat hij vaststond in het verkeer. Pas dan komt de boodschap bij de passagier binnen en wordt hij wat redelijker: "Dus je had file? Zeg dat dan man."
 
Opleiding
Veel mensen denken dat de video echt is, zeker omdat de beelden met een mobiele telefoon zijn gemaakt. Het gaat echter om een trainingsvideo. Het is onderdeel van de opleiding van nieuwe buschauffeurs. "Wij willen onze mensen goed opleiden zodat ze opgewassen zijn tegen dit soort situaties".
 
"We kiezen voor zo realistisch mogelijke situaties. Dit soort dingen komen in het echt helaas ook voor." De boze man is een trainingsacteur, en de rest van de mensen zijn buschauffeurs in opleiding. "De kandidaten in de bus kunnen dus precies zien hoe hun collega achter het stuur reageert en dat is natuurlijk een prachtig leerproces." 
(Bron: RTLnieuws & Arriva)
 
NB:
Het is wat gevaarlijk om te oordelen over deze (collega)video, want wij weten niet goed wat de context geweest is van deze oefening. Maar persoonlijk vinden wij dat de trainingsacteur erg heftig reageert en zich minimaal aanpast aan het niveau van de deelnemer. De situatie is hierdoor mogelijk dan wel realistisch, maar wij vragen ons af of deze simulatie voor de deelnemer veilig is en in zijn leerproces ondersteunt. Wij zouden liever de moeilijkheidsgraad wat verlagen en langzamer opbouwen, zodat de deelnemer beter in staat is om met deze situatie om te gaan dan wat we nu zien in het videofragment.
(En tot slot gaan wij ervan uit dat de deelnemer toestemming heeft gegeven om opnames te maken en akkoord is gegaan met de publicatie ervan op internet).

Ook op zoek naar maatwerk én een veilige leeromgeving?
Bel vrijblijvend voor meer informatie: 024 - 323 14 14 of ga direct naar Contact.
 
 

« Terug naar nieuwsoverzicht