Nieuws

Op deze pagina's treft u het laatste nieuws van LUNIEK Training & Acteurs met o.a. seminars, lopende acties, media publicaties, handige documenten, tips en onze vakantieperiodes.

Nieuws | LUNIEK Training & Acteurs


Kwart docenten uitgescholden of geïntimideerd door leerlingen

Leerlingen die schelden, intimideren of zelfs fysiek geweld gebruiken tegen hun leraar: ruim een kwart van de middelbare schooldocenten heeft hier het afgelopen jaar mee te maken gehad. Dat blijkt uit deze enquête (.pdf) onder meer dan duizend docenten door onderzoeksbureau DUO.

Honderden middelbare scholieren geven toe zelf wel eens een docent uit te schelden, bijvoorbeeld omdat ze eruit worden gestuurd. Als reden geven ze verder dat hun leraar ook niet zo aardig doet: die zou leerlingen bijvoorbeeld dom noemen, of racistische opmerkingen maken.

Hoe er met een scheldende leerling wordt omgegaan, verschilt per school en soms zelfs per docent. Ze worden uit de les gestuurd, moeten nablijven of worden zelfs geschorst. Maar tegelijkertijd laten honderden scholieren weten dat de leraar uitschelden in hun klas helemaal geen gevolgen heeft.

"Er was op mijn vorige school geen dag dat een docent niet werd uitgescholden", vertelt Tim, die inmiddels van school af is. "Als een docent vroeg of een jongen zijn jas wilde uitdoen, werd hij al voor kankermongool uitgemaakt. De leraar liet het maar, omdat hij door wilde met zijn les."

"Vrouwelijke docenten worden bij ons op school slet of hoer genoemd als iets niet gaat zoals iemand zou willen", vertelt een leerling die anoniem wil blijven. "Ze doen alsof ze het niet horen."

Een leerling van weer een andere school vertelt dat leerlingen niet blij waren met een toetsweek. "Toen werden er mandarijnen en druiven gegooid en deodorant richting de docent gespoten. De docent barstte in huilen uit. De school heeft tot nu toe geen maatregelen genomen."

Opmerkelijk is verder dat veel docenten aangeven dat zij afgelopen jaar hebben meegemaakt dat een leerling stoned (39 procent) of dronken (12 procent) op school kwam. Bijna een derde van de docenten geeft aan dat er leerlingen in drugs handelden op of rondom de school. 10 procent van de docenten zegt dat er afgelopen jaar een leerling met een wapen op hun school kwam. (Bron NOS)

 
Wilt u uw onderwijzend personeel trainen in het adequaat omgaan met agressie? Dan bent u bij LUNIEK Training & Acteurs aan het juiste adres!

Veel onderwijsinstellingen werken met groot succes volgens onze trainingsrecept. Uw docenten binnenkort ook? Bel vrijblijvend voor meer informatie: 024 - 323 14 14 of ga direct naar contact.

« Terug naar nieuwsoverzicht