Zelfverdediging

Meestal blijft agressie beperkt tot verbale agressie. Helaas maken sommige mensen de overstap van verbale agressie naar fysieke agressie. Maar hoe gaat u daar op een professionele en juiste wijze mee om?

Zelfverdediging

Allereerst hoe voorkomt u dat situaties uit de hand lopen en onveilig worden?
Door hierop te trainen vergroot je de kans dat je effectief reageert in een stresssituatie. Om je gedrag en reactie tijdens dit soort situaties te trainen, wordt er tijdens deze training fysiek geoefend met als doel ervoor te zorgen dat je de situatie kunt de-escaleren en er weer controle over krijgt.
We oefenen met oplopende vormen van verbale agressie naar situaties waarin de ander fysiek agressief wordt. We besteden eerst aandacht aan de overgangsfase van verbale naar fysieke agressie. Bijvoorbeeld doordat de afstand wordt verkleind, mensen op korte afstand naar je gaan wijzen, je proberen te intimideren, je proberen aan te raken, je proberen te prikken of zelfs te duwen, enzovoorts. Allemaal problemen die zich kunnen voordoen op (te) korte afstand. De nadruk blijft hierbij liggen op de-escaleren, en niet op ‘vechten’. 
 
Van professionaliteit naar zelfverdediging
Voor de daaropvolgende noodgevallen, verandert het kader: van professionaliteit naar zelfverdediging. We leren technieken aan om in deze situaties te verdedigen en je persoonlijke veiligheid te vergroten: je leert te verdedigen tegen de meest voorkomende ‘lompe aanvallen’. Zoals jezelf te bevrijden wanneer iemand je vastgrijpt of klem zet en de kans te creëren om zo snel mogelijk uit de situatie te komen.
Samen met de fysieke weerbaarheidstrainer -die een ruime praktijkervaring heeft in het omgaan met zowel verbale als fysieke agressie- en onder het toeziend oog van je agressietrainer, oefen en leer je, hoe je je gedrag en weerbaarheid kunt toepassen in een fysiek wordende situatie. Daarbij werken we ook aan je non-verbale communicatie tijdens die verdediging om deze krachtiger te laten overkomen: je lichaamshouding, gebaren die je maakt, oogcontact, je gezichtsuitdrukking en het gebruik van je stem.

Vaste programma onderdelen zijn: 
• Veilige opstelling
• Assertiviteit
• Loskomen
• De Nederlandse wet (proportionaliteit en subsidiariteit)
• Zelfverdediging
 
Nieuwsgierig geworden? Behoefte aan meer zekerheid? Wilt u weten wat u qua zelfverdediging kan en mag doen én uzelf daar sterk invoelen? Neem vrijblijvend contact op met 024 - 323 14 14 of ga naar Contact.