Zelfverdediging

Meestal blijft agressie beperkt tot verbale agressie. Helaas maken sommige mensen de overstap van verbale agressie naar fysieke agressie. Maar hoe gaat u daar op een professionele en juiste wijze mee om?

Zelfverdediging

Allereerst hoe voorkomt u dat situaties uit de hand lopen en onveilig worden?
Door hierop te trainen vergroot u de kans dat u effectief reageert in stresssituaties. Om uw gedrag en reactie tijdens dit soort situaties te trainen en ervoor te zorgen dat u de situatie professioneel kunt de-escaleren, wordt er tijdens deze training met concrete situaties geoefend. We oefenen met oplopende vormen van verbale agressie en met situaties waarin de ander een stap verder gaat en fysiek agressief wordt. We besteden hierbij allereerst aandacht aan de overgangsfase van verbale naar fysieke agressie: waarbij vanuit verbale agressie de afstand wordt verkleind, mensen op korte afstand naar u gaan wijzen of schreeuwen, u proberen te prikken, u willen intimideren, u willen gaan aanraken en wellicht willen gaan duwen. Kortom, allemaal problemen die zich kunnen voordoen op (te) korte afstand. U leert op praktische wijze hiermee om te gaan waarbij de nadruk ligt op de-escaleren, en niet op ‘vechten’. 
 
Van professionaliteit naar zelfverdediging
Voor de daaropvolgende noodgevallen, verandert het kader: van professionaliteit naar zelfverdediging (met de bijbehorende proportionaliteit en subsidiariteit). We leren technieken aan om in deze situaties te verdedigen en je persoonlijke veiligheid te vergroten: u leert te verdedigen tegen de meest voorkomende ‘lompe aanvallen’, uzelf te bevrijden wanneer iemand u vastgrijpt of klem zet en de kans te creëren om zo snel mogelijk uit de situatie te komen. Daarbij werken we ook aan uw non-verbale communicatie tijdens die verdediging om deze krachtiger te laten overkomen: uw lichaamshouding, gebaren die u maakt, oogcontact, uw gezichtsuitdrukking en het gebruik van uw stem.
Samen met de fysieke weerbaarheidstrainer -die een ruime praktijkervaring heeft in het omgaan met zowel verbale als fysieke agressie- en onder het toeziend oog van onze vaste agressietrainer, oefen en leert u, hoe u uw gedrag en weerbaarheid kunt toepassen in een fysiek wordende situatie. Vaste programma onderdelen: Veilige afstand - Assertiviteit - Loskomen - Nederlandse wet - Zelfverdediging.

Nieuwsgierig geworden? Behoefte aan meer zekerheid? Wilt u weten wat u qua zelfverdediging kan en mag doen én uzelf daar sterk invoelen? Neem vrijblijvend contact op met 024 - 323 14 14 of ga naar Contact.